Síelés gyerekkel: minden, amit tudnod kell

Síelés gyerekekkel Ausztriában

Az első síelés meghatározó élmény, éppen ezért érdemes jól felkészülni rá. Ha úgy döntöttél, hogy itt az ideje a síelésnek a gyerekekkel, akkor cikkünkből megtudhatod, hogy:

 • Hogyan lehet megtanítani a gyereket síelni?
 • Hány éves kortól síeljen a gyermek?
 • Melyek a leginkább családbarát síközpontok és milyen családi síkedvezményeket lehet igénybe venni?

Ha igazán hóbiztos pályák közelében tervezitek a síüdülést a gyerekekkel, és nem akartok messzire utazni, akkor érdemes ellátogatni Ausztriába, a mindössze 7 órányi autóútra található Raurisba. A magyar tulajdonban lévő Hotel Sonnhof Rauris*** mindössze 400 méterre található a síközponttól. 

Akár már 599 € / 4 főtől (2 hat év alatti gyermek számára ingyenes) lefoglalhatjátok a családi síutat 5 napra:

 FOGLALOK!

Hány éves kortól érdemes elkezdeni síelni? 

A síelést 4-5 éves korú gyermekkel már el lehet kezdeni, de a többségnek inkább 5-6 éves korban ajánlott. A gyerkőcöd ekkora éri el biztosan azt a fejlettséget, amikor már tartósan képes figyelni rád vagy a síoktatóra.

Egy 6 éves gyerek általában pár nap alatt behozza azt a tudásbeli előnyt, amellyel a pár évvel idősebb testvére rendelkezik 1-2 hét tanulással a háta mögött. 

Síelés 2-3 éves korban?

Sok olyan meghökkentő videóval lehet találkozni a TikTokon, ahol sítalpas pöttömök szelik nagy bőszen a pályákat. Ezek az osztrák vagy német kisgyermekek szinte síléccel a lábukon születtek, így ezt semmiképpen ne tekintsd követendő példának. 

Kétéves vagy hároméves korban a gyerekek még nem rendelkeznek eléggé fejlett izomzattal, csontozattal, mozgáskoordinációval és kommunikációs képességekkel ahhoz, hogy biztonságosan és hatékonyan síelni tanuljanak.

Azonban fontos megemlíteni, hogy hasonlóan az úszás oktatás során megszokott vízhez szoktatáshoz, a gyermek síelők számára is kulcsfontosságú a hóhoz szoktatás fázisa. Ezt már fiatalabb korban is el lehet kezdeni. Ilyenkor a gyerek megtapasztalja, milyen érzés a hóban sífelszerelést viselni, valamint, hogy síléccel a lábán nem lehet elszaladni a tesó labdája után.

Első síelés gyermekekkel könnyű sípályán

Hogyan tanítsuk síelni a gyereket? Síoktatás vagy szülő?

Az első nagy dilemma az, hogy hogyan állj neki a gyerekkel a síoktatásnak: érdemes-e befizetni egy drágább, de mindenképpen költségekkel járó oktatásra, vagy inkább te próbáld meg őt tanítani. Bár a legtöbb családban a pénzügyek határozzák meg ezt a kérdést, ami a hatékony tanulást illeti, a legtöbb érv a szakértő síoktatók mellett szól. Nem elsősorban a bravúros technikáik miatt, hanem azért, mert ismerik a gyermekek mozgástanulásának fázisait, és tudnak bánni a gyerekekkel. 

A síoktató nem lesz ideges, és nem sietteti a gyerkőcöt azért, mert szeretné, ha a hét végére már együtt tudnának lesiklani azon a vágyott piros pályán. Emellett nem hagy ki lépéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy pár év elteltével már igazán jól tudjon síelni veletek a gyerek. Emellett számos olyan játékos gyakorlatot tud, amely segít fenntartani a gyermeked érdeklődését, és elsajátítani a tökéletes mozdulatokat.

Síoktatás oktatóval: hogyan válassz oktatót?

A síoktatás nem összekeverendő a síovival. Utóbbi célja nem a sítechnikák elsajátítása, hanem a legapróbbak hóhoz szoktatása, illetve a jó hangulat megteremtése a hóban való játékos foglalkozásokkal. Ennek inkább az az előnye, hogy a család többi tagja szabadon élvezheti a síelést, míg a legkisebbek felügyelet alatt vannak.

Magyar vagy idegen nyelvű síoktató?

Meglepő lehet, de gyerekkel a síoktatás során nem jelentenek gondot a nyelvi korlátok. Egy jó oktató ugyanolyan jól tud magyarázni mutogatással egy magyar csemetének, akár egy német vagy spanyol ajkúnak. 

Mekkora a gyermekcsoport létszáma?

Mielőtt befizetsz a síiskolába, járj utána, hogy hány fős létszámmal dolgozik az oktató. Az ideális létszám 4-6 fő, mert így minden sízővel egyformán tudnak foglalkozni. Sajnos sok sísuli a profitot helyezi előtérbe, így egy időben akár 10 teljesen kezdőt is elvállal.

Hány sí órát érdemes venni gyerekkel? 

A magyarok jelentős része évente pár napot síel, ezért felmerülhet benned a kérdés, hogy érdemes-e ilyen rövid időre befizetni a gyereket a sísuliba. Egy jó oktató már pár óra leforgása alatt jó kapcsolatot tud teremteni a gyermekkel. Ugyanakkor érdemes tudnod, hogy legalább 10-15 nap aktív síelésre van szüksége egy kezdő gyerkőcnek ahhoz, hogy együtt tudjon síelni a családdal. 

Ha korlátoznak az anyagiak, jó kompromisszumot jelenthet, ha a külföldi síelés előtt vesztek pár órát egy hazai műanyag pályán. A gyerkőc nem fogja érzékelni a különbséget az alpesi havas táj és a magyar síiskola között, de egy ilyen oktatás sokkal inkább pénztárcabarát, mint a síközpontban akár csak a síbérlet. Ha megvannak az alapok, akkor rajtatok is kevesebb a nyomás, hogy vajon a drágán kifizetett síoktatás után tudtok-e együtt síelni a gyerekkel.

Ha egy családbarát, jó ár-érték arányú síközpontot kerestek, akkor érdemes ellátogatni az ausztriai Rauris faluba. A Rauris – Hochalmbahnen síközpont bronzérmes tanulópályával, 3 síiskolával és családi kedvezményekkel vár benneteket.


SÍSZÁLLÁST FOGLALOK

Síoktatás szülővel

Lássuk, hogyan érdemes nekiállni a síelésnek, ha te szeretnéd tanítani a gyermeket. 

Síoktatás gyermekeknek Rauris Ausztia

1. Szoktasd hóhoz a gyermeket!

 A hóhoz szoktatást semmiképpen ne spórold meg, hiszen a gyerkőcnek először alkalmazkodnia kell az új környezethez és öltözethez. Kezdetnek elég, ha felveszi a síbakancsot és hóembert épít, vagy együtt hógolyóztok a kertben. Ilyenkor még nincs szükség a sílécre.

2. Próbáljátok ki az alapmozdulatokat otthon!

Kulcsfontosságú a síutazás előtti felkészülés. A síléccel a hóban a gyerek finoman hajlítsa be a lábát, tegye a kezét a térdére (a síbotok egyelőre elhagyhatók), a testsúlyát helyezze a lábujjhegyére és kissé hajoljon előre. Majd ugyanezt a mozdulatot próbálja ki egy kissé lejtős terepen, hogy megszokja, a sílécek bizony csúsznak. 

 1. Ezután bemutathatod neki a legfontosabb lépéseket. Próbáljátok ki a felkelést esés után, amíg a gyermek már önállóan is fel tud tápászkodni. 
 2. Még otthon tanítsd meg neki, hogyan tudja magát lefékezni: a lécek elejét össze, a hátulját pedig szét. Ez a híres pizzaszelet.
 3. A haladáshoz ellenben párhuzamost alkotunk, ez a sültkrumpli állás.

3. Válassz kezdő pályát!

Megérkeztetek a síközpontba, itt az ideje, hogy élesben is kipróbáljátok a síelést a „kék” pályákon. Nagyon fontos, hogy olyan kezdő pályát válassz, amelyen nincsenek kanyarok, sem hatalmas tömeg. Fontos, hogy olyan sífelvonóval lehessen megközelíteni a pályát, ami nem fogja a gyermeket elijeszteni. Ilyen lehet a serleges felvonó.

4. Légy türelmes!

Az, hogy a gyereked hogy érzi magát a sípályán, nagyban függ attól, hogy milyen lelkiállapottal vágsz bele a tanításba. Fontos, hogy ne várj el túl sokat a gyermektől, és ne erőltesd neki a síelni tanulást. Bátorítsd, ha elesik, hogy ez a felnőttekkel is megtörténhet, és gyakran fejezd ki felé az elismerésedet. Ha szem előtt tartod ezeket a dolgokat, akkor a síelés mindkettőtöknek kellemes lesz. 

Ha valamiért mégis korainak érzitek a síelést, akkor jó, ha olyan síközpontot választottatok, ahol a gyermekek számára más szórakozási lehetőségek is biztosítva vannak. Ilyen például a raurisi síközpontban található 5 km-es szánkópálya és a Fun Park, ami 10 év alatti gyerekkel már látogatható.

Milyen sífelszerelésre van szüksége a gyereknek?

Azt, hogy milyen sífelszerelést veszünk a gyereknek, természetesen szintén a pénztárca szabályozza. Fontos a minőség, hiszen ha nem tart a bakancs és nem csúszik a léc, lehetetlen megtanulni síelni, és a gyermek kedve is elmegy tőle. Ugyanakkor profiknak való sí szettekbe sem érdemes beruházni, hiszen jövőre úgyis kinövi a gyerkőc.

Kezdetben olcsóbb megoldást jelenthet, ha helyben bérelsz felszerelést, amely bár költséges, de jó állapotú és minőségű, illetve a szakértők kifejezetten a gyermek méretének megfelelőt fognak ajánlani. Ha pedig mégsem jó, akkor menet közben bármikor válthattok más méretű vagy típusú sílécre, síbakancsra.

Síléc gyerekeknek

Ha csak évente egyszer síeltek pár napot, akkor a síléc típusa elhanyagolható. Nem kell a legmárkásabbat választani, de fontos, hogy vaxolt, kellően puha léccel tanuljon a gyerkőc. Természetesen hozzájárulhat a síelési kedvhez, ha a kedvenc mesefigurája is szerepel rajta.

A típusnál sokkal fontosabb, hogy milyen hosszú sílécet vásárolj. A gyermek számára megfelelő méretű síléc a testmagasságánál körülbelül 15-20 centivel rövidebb. Azaz, ha felállítod a sílécet, nagyjából az álláig ér. 

Ezen nem érdemes spórolni, azaz ne vegyél hosszabbat csak azért, hogy jövőre is jó legyen, hiszen egyrészt ezzel tönkreteheted a sí élményt, másrészt a léc hossza lefelé rugalmas. Ha a gyermek egy év alatt 15 centit nő, akkor még jó lehet a tavalyi síléc.

A mások által kinőtt, de még jó állapotú sílécet beszerezheted az online piactereken is, amilyen például a Jófogás, a Facebook Marketplace vagy a Vinted.

Gyermek síbakancs

A síbakancs bármelyik sportboltban megvásárolható. A legfontosabb, hogy beállított kötéssel, megfelelő méretű, és ne a tesó által már széttaposott bakanccsal tanítsd síelni a legkisebbet!

Sífelszerelés és családbarát sípályák Rauris

Rauris – Hochalmbahnen: Családbarát síközpont Magyarországhoz közel

Ha nem szeretnétek messzire utazni, és egy jó ár-érték arányú síközpontot kerestek, ahol gyerekbarát sípályák és haladó terepek egyaránt megtalálhatók, akkor érdemes felfedeznetek ezt a családbarát síközpontot Ausztriában. Rauris egy apró üdülőfalu Ausztriában, a Hohe Tauern Nemzeti Park szívében. 

Miért ideális családok számára a Rauris – Hochalmbahnen síközpont?

 1. Budapestről csak 576 km-re, azaz kevesebb mint 7 órányi autóútra helyezkedik el.
 2. A sípályák hossza összesen 32,5 km, amelyből 15 km kezdő pálya.
 3. Hát év alatti gyermekek számára ingyenes a síbérlet és a felvonók használata, szülői kísérettel. Tudj meg többet arról, mennyibe kerül a síelés Raurisban
 4. A Rauris családi síbérlet kedvezményeket már 3 napnyi síelés esetén is igénybe veheted. 
 5. Family Bonus kedvezménnyel a harmadik gyermektől kezdődően 15 éves korig minden gyermek után ingyenes síbérletet kaptok.
 6. Nem egy zsúfolt páyarendszerről van szó, hanem egy minőségi kis síterepről.
 7. Ausztria télen gyerekekkel nem csak a síelésről szólhat. Számos egyéb téli program várja a családokat a szánkópályán és a lovasszánon át a hótalpas túrákig.
 8. Akár április elejéig is hóbiztosak a pályák. 
 9. Esténként bizonyos napokon a kétüléses felvonó alatt kanyargó hosszú, kivilágított szánkópályán is csúszkálhattok. 
 10. A tanulópálya a 2009/2010-es szezonban bronzérmet nyert. 

Hotel Sonnhof Rauris***: Foglalj szállást kiváló ár-érték arányban, 400 méterre a raurisi síközponttól!

Ausztriai pályaszállást keresel? A Hotel Sonnhof Rauris*** két jól felszerelt, fűtött családi apartmannal és számos családi szobával biztosítja a kényelmeteket. Ráadásul mindössze 400 méterre található a sípályáktól. 

Miért a Hotel Sonnhof Rauris***?

 • A szálloda 2-3000 méteres csúcsok között fekszik, melyekre bizonyos szobákból gyönyörű kilátás nyílik.
 • A faluban több síkölcsönző is található, a szállodában pedig fűtött helyiség biztosítja a száradást-tárolást
 • Autóval 40 perc alatt érhető el Kaprun, a közkedvelt síparadicsom, számtalan különböző nehézségű és hosszúságú pályáival. 
 • Éttermünkben és wellness-részlegünkön mindent megtalálsz, ami a felmelegedéshez és egy kellemes délutánhoz kell.
 • Magyar nyelvű, segítőkész személyzet és egy sí-, gyermek- és kutyabarát szállás.


TÉLI AJÁNLATAINK

Ajánlatot kérek!

Töltsd ki a foglalási űrlapot, vagy keress bennünket elérhetőségeinken!
Az érdeklődés elküldése még nem minősül foglalásnak, így nem jár fizetési kötelezettséggel.
E-mail: sonnhof@rauris.net
Telefon: +43654420077, vagy +436503918896 (WhatsApp, Viber)